1. Doğuştan kalp hastalığı nedir?
Doğuştan kalp hastalığı, bebeğin kalp ile ilgili bir anormallikle doğduğunu anlatır. Çok ciddi ve yenidoğan döneminde acil tedavi gerektirenleri olduğu gibi, hafif ve kendi kendine düzelen formları da vardır.
2. Doğuştan veya akkiz kalp hastalıklarının nedenleri nelerdir?
Bu konuda çalışmalar devam etmekle beraber doğuştan kalp hastalıklarının nedenleri çoğu vakada bilinmemektedir. Genetik, çevresel faktörler, yaşam şekli, kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar, annenin hamilelikte fazla alkol veya yasal olmayan ilaç kullanımı, annenin hamilelikte bazı antikonvülzan veya dermatolojik ilaçlara maruziyeti neden olabilir. Down sendromu gibi genetik durumlar birçok organı etkiler ve doğuştan kalp hastalıklarının nedeni olabilir.
3. Çocuğunuzun Doğuştan kalp hastalığına sahip olduğunu nereden anlarsınız?
Doğuştan kalp hastalıklarının belirtileri şunlardır; zor nefes alma, nefes darlığı, gelişme geriliği, kas ve uzuvların az gelişmişliği, zatürreye eğilim, yavaş büyüme, göğüs ağrısı, sersemlik hissi, bayılma, kalp yetmezliği belirtileri. Bazen hiçbir belirti olmayabilir.
4. Doğuştan kalp hastalığı ne kadar sıktır?
Amerika Birleşik Devletleri’nde her 100 bebekten biri kalp defekti ile doğar. Tek başına en sık doğum defekti doğuştan kalp hastalığıdır.
5. Pediatrik kardiyoloji nedir?
Pediatrik kardiyoloji, bebeklerdeki (doğmamış bebekleride içerir) çocuk ve adolesanlardaki kalp problemleri ile uğraşır. Bu problemler yapısal, fonksiyonel ve ritim problemlerini içerir. Çocuklardaki tüm kalp problemlerinden en sık olanı doğuştan kalp defektleridir (doğumda var olanları). Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 30-35 bin çocuk etkilenir. Doğuştan kalp hastalığı tanı ve tedavisi özel deneyim gerektirdiğinden, doğuştan kalp hastalıklı erişkinlere de çocuk kardiyoloji uzmanı bakabilir.
6. Kalp üfürümü nedir?
Kalbi dinlediğinizde duyduğumuz ekstra sestir. Birçok tipi vardır. Çoğu yapısal kalp anomalisi, spesifik tip üfürüme neden olur. Çocuklarda duyulan her üfürüm kalp probleminin bulgusu değildir. Kalp üfürümü tamamen normal bir ses de olabilir.
7. Çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından görülen çocuğumun ne tür testlere ihtiyacı olacaktır?
Problemin çeşidine bağlı olarak bazen yalnızca ayrıntılı hikaye ve fizik muayene tanı koymakta yeterli olabilir. Elektrokardiyogram, ekokardiyogram, akciğer filmi gibi rutin testlerin yanısıra egzersiz testi, 24 saat kalp atımı kaydı, MR ve kardiyak kateterizasyon gibi özel testler yapılabilir.
8. Ekokardiyogram nedir?
Kalbin yapı ve fonksiyonunu gösteren bir çeşit ultrasondur.
9. Kardiyak kateterizasyon nedir?
Özel eğitim almış kardiyoloji uzmanının ince, esnek kateteri damar içine yerleştirdiği ve kalp içinde manüple ettiği invazif bir testtir. Özel X-ray cihazı kullanılarak yapılır. Kateterizasyon, kardiyoloji uzmanının kalp ve damarlardaki basınçları, kan ve oksijen seviyeleri ve kan akımları ile ilgili bilgi almasına yardımcı olur.
10. Doğmamış çocuğun da kalp problemleri tanınabilir mi?
Kadın Doğum uzmanı tarafından problem saptanan veya riskli olan kadınlara rahim içinde bebeğin kalbini değerlendirmek amacıyla fetal ekokardiyogram yapılabilir. Fetal EKO’nun gerekli olup olmadığı hakkında Kadın Doğum uzmanı sizi bilgilendirebilir.
11. Çocuklarda küçük girişimsel kalp cerrahisi uygulanabilir mi?
Çoğu vakada açık kalp ameliyatı göğüsteki küçük bir kesiden başarı ile uygulanmaktadır. Bu yaklaşım iyileşmeyi hızlandırır ve küçük bir yara dokusu geride bırakır. Bu tekniklerin kullanılması çocuğun spesifik problemine bağlıdır.
12. Çocuğum doğuştan kalp hastalığı ile doğmamışsa bile diğer tip kalp problemleri geliştirebilir mi?
Çocukları etkileyen sonradan kazanılmış birçok kalp hastalığı vardır. Bunların çoğu kawazaki hastalığı, akut romatizmal ateş, miyokardit (bir viral enfeksiyon) gibi iltihabi hastalıkları içerir. Bu durumlar nadirdir ve çocuk doktoru tarafından şüphelenilir ise çocuk kardiyoloji uzmanına konsültasyon gerektirir. Bazen çocuklarda anormal atım hissi veya çarpıntıya neden olan ritim bozuklukları görülebilir. Aritmi, kalp atımını ilgilendiren bir bozukluktur. Eger aritmiden şüphelenilirse çocuğunuz çocuk kardiyoloji uzmanına danışılmalıdır.
Yorum Yaz
You must be login to post a comment.